Nadmořská výška: 1300-1800 m.n.m.
Úřední jazyk: Španělština
Sklizeň: listopad – duben
Roční produkce kávy: 4 200 000 pytlů
Běžné odrůdy: Caturra, Catuai, Pacas, Typica
Průměrná velikost farmy: malé farmy a farmy do 50ha
Základní degustační profil kávy
Klidná a jemná chuť s oříškovými tóny, to je typická charakteristika kávy z Hondurasu. Dříve se tato káva využívala jako součást do směsí z jiných zemí a u některých komerčních káv tomu tak je dosud. V současné době však můžeme na trhu objevit tak velmi zajímavé mikroloty s vysokou aciditou, sladkým tělem, a výraznou chuťovou linkou tropického ovoce. Honduras je zemí bohatou na srážky a extrémní vlhkost někdy může způsobit, že jindy výrazná a plná chuť rychle vybledne a káva tak ztratí svou kvalitu.
Oblasti pěstování kávy v Hondurasu
Agalta
Oblast se nachází v 1000-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra a Typica.
Comayagua
Oblast se nachází v 1000-1500m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra a Typica.
Copan
Oblast se nachází v 1200-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra a Catuai.
Montecillos
Oblast se nachází v 1200-1600m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra, Catuai a Pacas.
Opalca
Oblast se nachází v 1200-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Catuai a Typica.
El Paraiso
Oblast se nachází v 1000-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Catuai a Caturra.
Metody zpracování kávy
Pro Honduras je typická promytá metoda zpracování kávy.
Historie kávy v Hondurasu
První semínka kávy se do země dostala s Palestinci cestujícími z Kostariky. Byla zasazana ve městě jménem Olancho, které se tak stalo prvním centrem kávy.
Přestože se předpokládá, že první semena se dostala do Hondurasu při kolonizaci, některé zdroje tuto verzi zpochybňují. V literatuře se můžeme dočíst o kávovnících s mnoha plody, což naznačuje, že rostliny byly tou dobou starší více než 5 let.
Prvním guvernérem, který podpořil pěstování kávy, byl Don Coronado Chavez. Vydal zákon, který stanovil, že káva v Hondurasu se bude pěstovat pro osobní potřebu. Všechny producenty kávy osvobodil od placení daní, desátek a jiných poplatků a to na dobu deseti let.
Dnes má Honduras rozsáhlý trh s relativně levnou komerční kávou, ale v posledním desetiletí dochází k rozšiřování řad malých producentů s vlastní kávou. Existuje zde několik progresivních vývozců, kteří se na tyto producenty zaměřují a šíří mezi nimi osvětu. Do Honduras také příjíždí stále více malých kupců, kteří zde navazují kontakty s jednotlivými producenty. Kávu z Hondurasu podle všeho čeká světlá budoucnost, bohužel nedostatek politické infrastruktury a sociální nestabilta staví této zemi do cesty velké překážky, které ji v jejím rozletu brzdí.