Honduras

Honduras

Vydejte se s námi po stopách kávy! V našem seriálu o producentech kávy jsme pro Vás připravili článek plný informací o Hondurasu. Dříve se místní káva využívala jako součást do směsí z jiných zemí, ale v současné době můžeme na trhu objevit i velmi zajímavé mikroloty s vysokou aciditou, sladkým tělem, a výraznou chuťovou linkou tropického ovoce. Jak se rodí tyto skvělé kávy a s čím vším se tato malá země s velkým potenciálem potýká si můžete přečíst v našem blogu.

Honduras leží mezi Pacifikem a Atlantským oceánem. Je zde typické pasátové tropické podnebí. Mírné, ale na srážky bohaté klima, které svědčí kávě. Ta se zde pěstuje ve výškách od 300 do 1500 metrů nad mořem. Káva z Hondurasu je typická svoji plnou a často velmi kořeněnou chutí. Převládá zde ruční sběr i zpracování kávy.

 

Honduras

Nadmořská výška: 1300-1800 m.n.m.
Úřední jazyk: Španělština
Sklizeň: listopad – duben
Roční produkce kávy: 4 200 000 pytlů
Běžné odrůdy: Caturra, Catuai, Pacas, Typica
Průměrná velikost farmy: malé farmy a farmy do 50ha

 

 

Základní degustační profil kávy

Klidná a jemná chuť s oříškovými tóny, to je typická charakteristika kávy z Hondurasu. Dříve se tato káva využívala jako součást do směsí z jiných zemí a u některých komerčních káv tomu tak je dosud. V současné době však můžeme na trhu objevit tak velmi zajímavé mikroloty s vysokou aciditou, sladkým tělem, a výraznou chuťovou linkou tropického ovoce. Honduras je zemí bohatou na srážky a extrémní vlhkost někdy může způsobit, že jindy výrazná a plná chuť rychle vybledne a káva tak ztratí svou kvalitu.

 

Oblasti pěstování kávy v Hondurasu

Agalta
Oblast se nachází v 1000-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra a Typica.

Comayagua
Oblast se nachází v 1000-1500m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra a Typica.

Copan
Oblast se nachází v 1200-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra a Catuai.

Montecillos
Oblast se nachází v 1200-1600m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Caturra, Catuai a Pacas.

Opalca
Oblast se nachází v 1200-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Bourbon, Catuai a Typica.

El Paraiso
Oblast se nachází v 1000-1400m.n.m. a pěstují se zde kultivary Catuai a Caturra.

 

Metody zpracování kávy

Pro Honduras je typická promytá metoda zpracování kávy.

 

Historie kávy v Hondurasu

První semínka kávy se do země dostala s Palestinci cestujícími z Kostariky. Byla zasazana ve městě jménem Olancho, které se tak stalo prvním centrem kávy.

Přestože se předpokládá, že první semena se dostala do Hondurasu při kolonizaci, některé zdroje tuto verzi zpochybňují. V literatuře se můžeme dočíst o kávovnících s mnoha plody, což naznačuje, že rostliny byly tou dobou starší více než 5 let.

Prvním guvernérem, který podpořil pěstování kávy, byl Don Coronado Chavez. Vydal zákon, který stanovil, že káva v Hondurasu se bude pěstovat pro osobní potřebu. Všechny producenty kávy osvobodil od placení daní, desátek a jiných poplatků a to na dobu deseti let.

Dnes má Honduras rozsáhlý trh s relativně levnou komerční kávou, ale v posledním desetiletí dochází k rozšiřování řad malých producentů s vlastní kávou. Existuje zde několik progresivních vývozců, kteří se na tyto producenty zaměřují a šíří mezi nimi osvětu. Do Honduras také příjíždí stále více malých kupců, kteří zde navazují kontakty s jednotlivými producenty. Kávu z Hondurasu podle všeho čeká světlá budoucnost, bohužel nedostatek politické infrastruktury a sociální nestabilta staví této zemi do cesty velké překážky, které ji v jejím rozletu brzdí.

 

Prohlédnout nabídku kávy z Hondurasu

Odeslat článek známému   Vytisknout