Costa Rica

Costa Rica

Kostarika

Nadmořská výška: 600 - 2000 m.n.m.
Úřední jazyk: Španělština
Sklizeň: březen - listopad - březen
Roční produkce kávy: 147 710 tun
Běžné odrůdy: Caturra, Catuai, Villa Sarchi
Průměrná velikost farmy: 5ha - 50ha

 

Základní degustační profil kávy

Ať už se jedná o metodu zpracování promytou, honey nebo klasickou přírodní, Kostarika vždy razí cestu perfektního zpracování. Velmi čistá, sladká, citrusová chuť s tóny karamelu (u káv ze středních výšek), a téměř sladkou chuťrozinek u káv z vyšších výšek.

Hlavní regiony pěstování kávy

Central Valley, West Valley, Guanacaste, Tres Rios, Turrialba, Orosi, Brunca, Tarrazu

Tarrazu

Tarrzu zajišťuje téměř 35% celkové kávové produkce Kostariky. V nadmořských výškách od 1000 -1800m.n.m. se rodí jedna z nejjemnějších kostarických káv. Tato oblast byla a je kolébkou velmi působivých metod, které zefektivňují a vylepšují zdejší zpracování kávy. Výsledkem jsou mimořádně čisté kávy. Tarrazu je kormě kvality schopno také uspokojit kvantitu, dokáže totiž tuto extrémě kvalitní kávu dodávat ve větším množství než mikroloty.

Central Valley

Central Valley tvoří provincie San Jose, Heredia a Alajuela. Údolí se byznačuje výbornými klimatickými podmínkami pro pěstování kávy, jelikož období srážek a období sucha je v průběhu sezóny ideálně rozloženo. Kávové plantže se rozkládají v nadmořské výšce od 1000 do 1400 m.n.m. a na celkové produkci kávy v Kostarice se Central Valley podílí 15%.

West Valley

Kávové plantáže se rozkládají v nadmořské výšce 800-1400m.n.m. Tato oblast dokáže vyprodukovat kávu špičkové kvality, která se může pochlubit vysokým procentem vítězství v prestižní soutěži Cup of Excellence. Na celkové produkci Kostariky se West Valley podílí 25%. Mezi hlavní odrůdy, které se zde pěstují, patří Villalobos a Villa Sarchi.

Guanacaste

Oblast je tvořena regiony Alajuela, Guanacaste a Puntarenas. Kávové plantáže jsou položeny výše, v chladnější horském pásmu. Zdejší půda, která vznikla vulkanickou činností, je exrémě úrodná s výbornou strukturou.

Tres Rios

Kávové plantáže se rozkládají blízko vulkánu „Irazu“ v nadmořské výšce 1200 - 1560 m.n.m. Půda se díky vulkanické činnosti Irazu vyznačuje mírnou tropickou kyselostí. Je velmi bohatá na živiny, její struktura navíc usnadňuje rostlinám rozvoj kořenového systému, půda díky ní dobře drží vláhu a zajišťuje dostatečný koloběh kyslíku. Tato kombinace faktorů vytváří kávovníkům pro jejich růst ideální podmínky, důkazem je jejich rychlý růst, vitalta a prosperita.

Turrialba

Tato oblast je charakteristická specifickým hospodařením, kdy se zde současně pěstuje káva, kakao a také banány. Plantáže se nachází v nadmořských výškách od 600 do 1300 m.n.m. a mezi hlavní odrůdy, které se zde pěstují, patří Caturra a Catuai.

Orosi

Pěstování kávy má v Orosi více něž stoletou tradici. Zdejší úrodná půda a výborné klimatické podmínky kávovníkům svědčí. Farmy sou položeny v nadmořské výšce 1000–1400 m.n.m. půda je zde ovlivněna vulkanickou činností a vyznačuje se vysokou úrodností a velmi dobrou strukturou.

Brunca

Brunca je tvořena (consists of two cantons) 2 kantony?: Coto Brus a Perez Zeledon.

Coto Brus

Oblast se rozkládá mezi přírodními rezervacemi a je tvořena lokalitami San Vito, Sabalito, Agua Buena, Limoncito, Pittier a Coto Brus. Pozemky jsou velmi nepravidelné, s bujnou vegetací a dobrými podmínkami pro pěstování kávy. Farmy se nachází v nadmořské výšce od 900–1400 m.n.m., kde jsou zastoupeny velmi úrodné půdy.

Perez Zeledon

Tato oblast se vyznačuje členitým terénem, rozkládá se v údolí obklopeném horami a protéká jí několik řek s úžasně čistou vodou. Zdejší příroda se může pochlubit vysokou rozmanitostí druhů a perfektními klimatickými podmínkami. Nejčastěji se zde pěstují odrůdy Caturra a Catuai, farmy jsou položeny v nadmořské výšce okolo 1700 m.n.m.

 

Metody zpracování kávy

Kostarické kávy nastavily vysoký standard v kvalitě pěstování i zpracování. Jsou pěstovány pro kávovníky v netradičně vysokých nadmořských výškách, nejčastěji v půdě, která vznikla vulkanickou činností. Díky tomu se zde rodí vynikající, velmi čisté a svěží kávy s intenzivně sladkou chutí. Kostarické kávy můžou být sevírovány jako vynikající jednodruhové kávy, ale dokáží oživit a osvěžit i různé kávové směsi.

Kostarika také využívá označení “honey processed” jako označení pro svou verzi pulped-natural káv. Honey kávy prošly procesem sušení ne zcela očištěného zrna. Výsledkem je intenzivní sladká, lehce ovocná chuť. Tento chuťový profil je typický pro kávy mezi fully washed a natural coffee. Místní producenti neustále posouvají hranice a jsou v inovaci procesu zpracování kávy velmi nápadití. To je pro Kostariku typické, v žádné jiné zemi se s tím nesetkáme. Mnoho ostatních světových producentů, kteří se zajímají o nové postupy a při zpracování kávy experimentují, sledují zdejší trendy,které udávají směr.

Oblast Tarrazu je z pohledu pěstování kávy opravdovým klenotem kávy, s nejkvalitnější půdou a nejvyššími nadmořskými výškami. Zatímco žádná jiná země nebo oblast nedokáže zaručit kvalitní úrodu rok co rok, protože ta je závislá na mnoha faktorech jako je vítr, déšť, slunce a na dalších více či méně ovlivnitelných podmínkách, káva z Tarazu si svou kvalitu drží neochvějně. Nepřetržitě dodává excelentní kávu, velmi čistou a svěží, s lehkými tóny bobulí a jablečného moštu.

Volcan Poas je místem, kde se rodí výtečná jemná káva, protkaná o něco silnějšími ovocnými tóny než je tomu u kávy jeho jižního souseda Tarrazu.

Káva z oblasti Tres Rios je o trochu měkčí, jemnější a vyváženější než je typické.Kávy z tohoto regionu jsou úžasné jako signle-origin, tedy jednodruhové espresso.

Dalším úžasným rysem kávy z Kostariky je lidský dotek, který se při zpracování kávy do jejího zrnka nesmazatelně otiskne. Tento proces by se dal přirovnat k malému uměleckému dílu a je jen těžko napodobitelný. Kromě dokonale čistých zařízení, která jsou pro Kostariku naprostým standardem, se na kvalitě podílí také efektivita jejich vnitřního mechanismu.

Precizní přístup, krásná příroda a odpovědnost k životnímu prostředí, i to jsou faktory, které se na kvalitě kostarické kávy pozitivně podepisuje. Přísné kostarické zákony o životním prostředí řeší například i nakládání s odpadními vodami během procesu zpracování kávy. Voda z kvasných kádí je čištěna za pomoci bakterií, v přírodě běžne se vyskytujícími, které snižují pH vody zpět na úroveň, která je v řekách a potocích povolena. Dřevo z prořezávek starých kávovníků spolu s pergamenem ze suchého mletí zase nalezne uplatnění jako plaivo v mechanickcýh sušičkách. Mnoho zařízení tím dokáže pokrýt svou spotřebu a k jejich provozu není nutné pokácet ani jediný strom. Některé z důmyslných zařízení na zpracování kávy dokonce jako palivo využívá methan, plyn který přirozeně produkují bakterie při procesu fermentace/kvašení.

Výsledem těchto vysokch standardů v pěstování kostarické kávy je fantastický zážitek v šálku, se spoustou jemných chuťových nuancí, které může milovník kávy objevovat.


Historie kávy v Kostarice

První kávová semínka dorazila do Ameriky v roce 1720 a na konci 18. Století byla v Kostarice zasazena první kávovník (odrůda Typica). V tu dobu se Kostarika soustředila na vlastní trh a v roce 1808 guvernér Tomas de Acosta začal intenzivně podporovat pěstování kávy v zemi. Kostarika tak byla první zemí Střední Ameriky, která dala vzniknout kávovému průmyslu. Za prvního producenta kávy v Kostarice je považován kněz Felix Velarde.

V roce 1821 obyvatelé Kostariky dosáhli nezávislosti a vymanili se z vlivu Španělska. Obecní rada byla první, která podpořila pěstování kávy. Všem, kteří chtěli kávu pěstovat, byly poskytnuty malé stromky a půda. V ten samý rok bylo v Kostarice celkem 17 000 kávovníků a země si připsala svůj historicky první zahraniční export kávy – celkem 91kg, které byly odeslány do Panamy.

V roce 1832 se uskutenil první export na evropský kontinent. O osm let později, v roce 1840, byl obchodní vztah s Evropou oficiálně konsolidován a v následujících letech produkce kávy každým rokem rostla.

V roce 1830, katalánec Buenaventura Espinach Gaul, postavil první dlážděnou terasu za účelem sušení pergamenu a také první zařízení na zpracování kávy mokrou metodou, které se nachází na jihu Cartaga. Ten se stal synonymem dnešní produkce kávy v Kostarice.

Jako první byly pěstovány odrůdy Typica nebo Creole, které byly charakterizovány vysokou produkcí a výraznou kyselostí.

Kostarika se v současnosti podílí na celosvětové produkci kávy 1%.

 

Prohlédnout nabídku kávy z Kostariky.

Odeslat článek známému   Vytisknout