Nadmořská výška: 800 - 1700 m.n.m.
Úřední jazyk: španělština
Sklizeň: listopad – březen
Roční produkce kávy: 3 900 000 pytlů
Běžné odrůdy: 90% Arabica (Bourbon, Typica, Caturra, Maragogype aj.), 10% Robusta
Průměrná velikost farmy: malé farmy do 25ha
Základní degustační profil kávy
Mexická káva si za poslední desetiletí prošla dlouhou cestou. V minulosti byla vnímána spíše jako levná nekvalitní káva pěstovaná v nižších nadmořských výškách, jenž byla charakteristická svými nevýraznými oříškovými a čokoládovými tóny. Nicméně dnes si zlepšila reputaci a na její kvalitu je zde kladem větší důraz. Díky pěstování ve vyšších nadmořských výškách má navíc nesmírně zajímavou citronovo-jablečnou aciditu vyváženou sladkou chutí čokolády a karamelu.
Oblasti pěstování kávy
Chiapas
Oblast Chiapas sousedí s guatemalským regionem Huehuetenang, který patří z hlediska kvality k tomu nejlepšímu, co Guatemala nabízí. Nejinak tomu je na mexické straně, kde se ve výšce 1200-1800 m.n.m. rodí jedny z nejkvalitnějších káv v zemi.
Oaxaca
Plantáže v oblasti Oaxaca jsou položeny ve výšce 1000-1500m.n.m.
Veracruz
V tomto státě s celoročně vlhčím klimatem se káva pěstuje mezi 1100-1400m.n.m.
Ostatní oblasti
Colima, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Nayarit, Puebla, Queretaro Tabasco a San Luis Potosi
Metody zpracování kávy
Káva se zde zpracovává obvykle promytou metodou, někdy též přírodní.
Historie kávy v Mexiku
O první export kávy z Cordovy se roku 1802 zasloužil Don Miguel Lerdo de Tejada.
Káva se pěstuje ve 12 mexických státech (Chiapas, Veracruz, Puebla, Oaxaca, Guerrero, Hidalgo, San Luis Potosi, Nayarit, Colima, Jalisco, Queretaro Tabasco) a je považována za hlavní zemědělský produkt pro export a též jako zdroj práce na venkově.
V roce 1980 započala organická produkce kávy, která je dodnes velkým odvětvím kávového průmyslu Mexika.
Mexico se v posledních letech stalo oblíbenou turistickou destinací. Snad díky dobré přístupnosti a rozmanitosti této země, která je proslulá průzračnou vodou,plážemi s bílým pískem, pulsujícími velkoměsty i malými osadami. Roste též zájem o mexickou kávu, která díky své lepší kvalitě ztrácí status ,,blender” a přechází do podvědomí lidí spíše jako káva jednodruhová. Dnes, stejně jako se to děje v mnoha dalších středo- a jihoamerických zemích, si mexická káva získává pozornost hlavně svou tzv. Fair-Trade, BIO kávou a kávou ,,single origin”, či-li jediného původu, u které přesně víme, z jaké konkrétní farmy pochází a kdo ji pěstuje.
Prohlédnout nabídku kávy z Mexika