Hario Syphone Technica 360ml TCA-3
„Pro ty z nás, kteří si rádi hrají“Vacuum pot je v našich končinách poměrně neznámý přístroj. A víte co? Je to škoda, protože pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých…
Efektivní příprava filtrované kávy
Vacuum pot je v našich končinách poměrně neznámý přístroj. A víte co? Je to škoda, protože pomocí vacuum potu můžete docílit ještě lepší chuti kávy než při mnohých jiných alternativních metodách. Jedná se o takzvaný vakuový kávovar, díky kterému se vaše každodenní příprava kávy může proměnit v zajímavý rituál, zvláště proto, že připomíná nějaký alchymistický úkon.
Vacuum pot připomíná chemické náčiní z laboratoře. Skládá se ze dvou skleněných baněk, které jsou spojeny trubicí, mezi nimi se také nachází filtr. Do spodní baňky se dává voda, která se pak při zahřívání mění v páru a putuje trubicí nahoru do horní baňky. V horní baňce dochází ke smísení vody a kávy a tím se káva extrahuje. Když odeberete zdroj tepla, v horní baňce se pára mění na vodu a v dolní baňce vzniká vakuum, které vám „vcucne“ tekutinu z horní baňky dolů přes filtr. A výsledný nápoj je na světě – bez lógru, s výbornou chutí a čistý. Vacuum pot je zkrátka velice efektivní metodou přípravy kávy.
Velikost tohoto modelu stačí na pět šálků (600 ml) kávy
Vacuum pot se poprvé objevuje někdy na počátku 19. století, kdy vznikají jeho první prototypy v sousedním Německu, později se přidávají i jiné patenty, zejména francouzské. Dnes u nás však vacuum pot není tak známý jako v předešlých letech, už se ale pomalu vrací jeho čas a je to dobře. Oblíbený je zejména v Americe a Japonsku.