Brazil Cerrado Dulce 227g
Jemná sladká vůně čokolády a dlouhotrvající dochuť.Káva Brazil Cerrado Dulce N.Y. 2 Scr. 17/18 Fine Cup se zpracovává suchou metodou, což jí propůjčuje příjemné plné tělo a čistou, sladkou…
Vydejte se s námi postopách kávy! Tentokrát jsme si pro Vás v našem blogu připravili medailonek nabitý informacemi o přední kávové velmoci. Přijměte naše pozvání do Brazílie, jejíž káva je pověstná svou sladkou chutí s tóny karamelu a čokolády.
Nadmořská výška: 400-1600 m.n.m.
Úřední jazyk: portugalština, angličtina, španělština, francouzština
Sklizeň: květen – září
Roční produkce kávy: 40 000 000 – 60 000 000 pytlů
Běžné odrůdy: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Catimor, Maragogype aj.
Průměrná velikost farmy: od 0,5ha až více než 10 000ha
Chuťové profily se mohou v jednotlivých regionech velmi lišit. Tradiční brazilská káva si získala oblibu díky plnému tělu a mírně sladké, oříškové chuti. Dnes se však díky vývoji a různým postupům zpracování se na trhu objevují kávy s velmi dobrým tělem a kyselinkou. Intenzivní sladká chuť v sobě často skrývá tóny karamelu a čokolády a díky kvalitně přebraným a zpracovaným plodům je chuť čistá a svěží.
Minas Gerais (Sul de Minas, Cerrado de Minas, Chapada de Minas, Matas de Minas)
São Paulo (Mogiana, Centro-Oeste de São Paulo)
Espirito Santo (Montanhas do Espiritu Santo, Conilon Capixaba)
Bahia (Planalto de Bahia, Cerrado da Bahia)
Parana (Norte Pionerio do Parana)
Rondonia (Café de Rodonia)
Minas Gerais
Jedná se o největší region zaměřený na pěstování kávy v Brazílii, pokrývá téměř 50% celkové produkce kávy v zemi a je jedním z hlavních zdrojů vlastních odrůd káv. Oblast zabírá neuvěřitelných 2 488 000 akrů (10 069 km2).
São Paulo
Co se týče pěstování kávy, patří São Paulo k jednomu z nejtradičnějších regionů v Brazílii. Nachází se zde také přístav Port of Santos, odkud putuje brazilská káva do celého světa. Plantáže v této oblasti jsou osázeny druhem Arabica a pokrývají téměř 170 000ha.
Espiritu Santo
Tato oblast se řadí na druhé místo v prukci kávy v Brazílii, kdy podíl produkce druhu Arabica tvoří až 28% z výnosu kávy. Rozloha území osázeného kávovníky činí 4600km2.
Bahia
Oblast situovaná v severovýchodní části Brazílie je charakteristická vysokými nadmořskými výškami a teplým klimatem. Obhospodařováno je zde přes 130 000ha, z toho přibližně 75% vysázených rostlin ptří k druhu Arabica.
Parana
V této oblasti se výlučně vysazují rostliny druhu Arabica, kávové plantáže jsou zde hustě rozesety po celé oblasti a všechny se pyšní vysokou produktivitou. Obhospodařované území se rozkládá na více jak 800km2.
Rodonia
Oblast Rodonia je výhradně zaměřena na pěstování druhu Robusta.
Mezi nejčastější metody zpracování v Brazílii patří metoda natural a pulped natural. Přírodní zpracování je pro tuto zemi typické. Do chuti kávy vnáší sladké tóny a díky ní je chuť komplexnější, čehož by bylo jinak dosaženo jen stěží. Plně promytá metoda se zde používá velmi málo a narazíte na ní jen výjimečně.
První kávovník vysadil Francisco de Melo Palheta v roce 1727 ve státě Pará. Káva se násedně rozšířila do okolních států a v roce 1770 se dostala až do Rio de Janeira. Vysazována byla pouze pro domácí potřebu a to až do 19. století, kdy se začala zvyšovat poptávka v Americe a Evropě. Od roku 1820 se začaly plantáže rozšiřovat do oblastí Rio de Janeirio, São Paulo, Minas Gerais a místní farmy dokázaly zajistit 20% světové produkce. V roce 1830 už představovala káva v Brazílii největší exportní artikl a na celkové světové produkci se podílela 30%. V letech 1880 – 1930 zaznamenala produkce kávy další znatelný růst, který však narážel na nezvyklý problém a tím byl nedostatek pracovní síly. Milióny imigrantů se tak stěhovaly za prací do São Paulo a přetvořily do té doby malé město na největší průmyslové centrum v rozvojovém světě. V roce 1850 čítala populace 30 000 obyvatel, zatímco v roce 1900 se vyšplhala až na 240 000. V roce 1920 už Brazílie zajišťovala neuvěřtelných 80% světové produkce kávy a v současnosti se blíží k 60%.
Jemná sladká vůně čokolády a dlouhotrvající dochuť.Káva Brazil Cerrado Dulce N.Y. 2 Scr. 17/18 Fine Cup se zpracovává suchou metodou, což jí propůjčuje příjemné plné tělo a čistou, sladkou…
Jemná sladká vůně čokolády a dlouhotrvající dochuť.Káva Brazil Cerrado Dulce N.Y. 2 Scr. 17/18 Fine Cup se zpracovává suchou metodou, což jí propůjčuje příjemné plné tělo a čistou, sladkou…