Brazílie

Brazílie

Vydejte se s námi postopách kávy! Tentokrát jsme si pro Vás v našem blogu připravili medailonek nabitý informacemi o přední kávové velmoci. Přijměte naše pozvání do Brazílie, jejíž káva je pověstná svou sladkou chutí s tóny karamelu a čokolády.

 

Nadmořská výška: 400-1600 m.n.m.
Úřední jazyk: portugalština, angličtina, španělština, francouzština
Sklizeň: květen – září
Roční produkce kávy: 40 000 000 – 60 000 000 pytlů
Běžné odrůdy: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Catimor, Maragogype aj.
Průměrná velikost farmy: od 0,5ha až více než 10 000ha

 

Základní degustační profil kávy

Chuťové profily se mohou v jednotlivých regionech velmi lišit. Tradiční brazilská káva si získala oblibu díky plnému tělu a mírně sladké, oříškové chuti. Dnes se však díky vývoji a různým postupům zpracování se na trhu objevují kávy s velmi dobrým tělem a kyselinkou. Intenzivní sladká chuť v sobě často skrývá tóny karamelu a čokolády a díky kvalitně přebraným a zpracovaným plodům je chuť čistá a svěží.

 

Oblasti pěstování kávy

Minas Gerais (Sul de Minas, Cerrado de Minas, Chapada de Minas, Matas de Minas)
São Paulo (Mogiana, Centro-Oeste de São Paulo)
Espirito Santo (Montanhas do Espiritu Santo, Conilon Capixaba)
Bahia (Planalto de Bahia, Cerrado da Bahia)
Parana (Norte Pionerio do Parana)
Rondonia (Café de Rodonia)

Minas Gerais
Jedná se o největší region zaměřený na pěstování kávy v Brazílii, pokrývá téměř 50% celkové produkce kávy v zemi a je jedním z hlavních zdrojů vlastních odrůd káv. Oblast zabírá neuvěřitelných 2 488 000 akrů (10 069 km2).

  • Sul Minas
    Klima regionu je mírné s příznivou srážkovou bilancí. Průměrná rozloha farmy je okolo 10ha, mezi nejčastější metody zpracování patří přírodní a promytá.
     
  • Cerrado de Minas
    Tento region zahrnuje plošiny s vysokohorským tropickým klimatem, pro které jsou typická deštivá léta a suché zimy, tedy ideální podmínky pro SHG kávy. V oblasti převažují farmy střední a velké, průměrná produkce se pohybuje kolem 10 pytlů na jeden akr (4km2). Káva se zpracovává metodou pupled natural a natural.
     
  • Chapada de Minas
    Jedná se o obast vysokohorských plošin, která je protkána řadou údolí a řekami. Káva se zde zpracovává metodou přírodní a promytou.
     
  • Atas de Minas
    Tato oblast se vyznačuje náročným terénem a teplým, deštivým klimatem. Káva se zpracovává přírodní metodou.
     

São Paulo
Co se týče pěstování kávy, patří São Paulo k jednomu z nejtradičnějších regionů v Brazílii. Nachází se zde také přístav Port of Santos, odkud putuje brazilská káva do celého světa. Plantáže v této oblasti jsou osázeny druhem Arabica a pokrývají téměř 170 000ha.

  • Mogiana
    Tato oblast se vyznačuje náročným terénem, ale příznivou nadmořskou výškou a mírným klimatem, což vytváří ideální podmínky pro produkci kvalitní kávy. Ta se zpracovává obvykle přírodní metodou.
     
  • Centro-Oeste de São Paulo
    Jedná se o kopcovitou a hornatou krajinou s malými až středními farmami. Na jihovýchodní hranici s Paraná se pěstuje místní druh kávy, typický pro tuto oblast. Káva se zpracovává obvykle přírodní a polopromytou metodou.
     

Espiritu Santo
Tato oblast se řadí na druhé místo v prukci kávy v Brazílii, kdy podíl produkce druhu Arabica tvoří až 28% z výnosu kávy. Rozloha území osázeného kávovníky činí 4600km2.

  • Montanhas do Espirito Santo
    Pěstovaným druhem v tomto regionu je i vzhledem k mírným teplotám a vyšším nadmořským výškám Arabica a plody se zpracovávají pulped natural a natural metodou.
     
  • Conilon Capixaba
    Jak sám název napovídá, druhem, který této oblasti vévodí je Robusta (Conilon). Kávovníky jsou pěstovány na malých farmách v nižších nadmořských výškách a hlavní metodou zpracování je přírodní.
     

Bahia
Oblast situovaná v severovýchodní části Brazílie je charakteristická vysokými nadmořskými výškami a teplým klimatem. Obhospodařováno je zde přes 130 000ha, z toho přibližně 75% vysázených rostlin ptří k druhu Arabica.

  • Cerrado da Bahia
    Z hlediska technologií se jedná o nejpokrokovější oblast v Brazílii, mechanizace je plně využívaná ve všech odvětvích od sadby, sklizně i zpracování. Umožňuje také zavlažování a tím ve výsledku zajišťuje jednotné zrání.  Metodou zpracování je pulped natural a natural.
     
  • Planalto da Bahia
    Tato horská oblast je situována ve střední Brazílii a charakterizují ji suchá léta a deštivé zimy. Průměrná rozloha farmy v tomto kraji činí 30ha, plody se zpracovávají pupled natural a natural metodou.
     

Parana
V této oblasti se výlučně vysazují rostliny druhu Arabica, kávové plantáže jsou zde hustě rozesety po celé oblasti a všechny se pyšní vysokou produktivitou. Obhospodařované území se rozkládá na více jak 800km2.

  • Norte Pionero de Parana
    Káva v oblasti Norte Pionero de Parana je pěstována na malých farmách, s průměrnou rozlohou přibližně 10ha. Sklizeň je zpracována metodou pulped natural a natural.
     

Rodonia
Oblast Rodonia je výhradně zaměřena na pěstování druhu Robusta.

  • Café de Rodonia
    Jedná se o region, pro které je charakteristické tropické podnebí a vysoké teploty. Farmáři hospodaří v nižších nadmořských výškách a úrodu zpracovávají přírodní metodou.

 

Metody zpracování kávy

Mezi nejčastější metody zpracování v Brazílii patří metoda natural a pulped natural. Přírodní zpracování je pro tuto zemi typické. Do chuti kávy vnáší sladké tóny a díky ní je chuť komplexnější, čehož by bylo jinak dosaženo jen stěží.  Plně promytá metoda se zde používá velmi málo a narazíte na ní jen výjimečně.

 

Historie kávy v Brazílii

První kávovník vysadil Francisco de Melo Palheta v roce 1727 ve státě Pará. Káva se násedně rozšířila do okolních států a v roce 1770 se dostala až do Rio de Janeira. Vysazována byla pouze pro domácí potřebu a to až do 19. století, kdy se začala zvyšovat poptávka v Americe a Evropě. Od roku 1820 se začaly plantáže rozšiřovat do oblastí Rio de Janeirio, São Paulo, Minas Gerais a místní farmy dokázaly zajistit 20% světové produkce. V roce 1830 už představovala káva v Brazílii největší exportní artikl a na celkové světové produkci se podílela 30%. V letech 1880 – 1930 zaznamenala produkce kávy další znatelný růst, který však narážel na nezvyklý problém a tím byl nedostatek pracovní síly. Milióny imigrantů se tak stěhovaly za prací do São Paulo a přetvořily do té doby malé město na největší průmyslové centrum v rozvojovém světě. V roce 1850 čítala populace 30 000 obyvatel, zatímco v roce 1900 se vyšplhala až na 240 000. V roce 1920 už Brazílie zajišťovala neuvěřtelných 80% světové produkce kávy a v současnosti se blíží k 60%.

Prohlédnout nabídku káv z Brazílie

Odeslat článek známému   Vytisknout